Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μαγειρεύοντας …στην τηλεόραση

http://www.retrodb.gr/wiki/images/3/38/Stinkouzina2.JPG
Μετά την επέλαση των τούρκικων σήριαλ, ήρθε η ώρα της… κουτάλας. Εκπομπές ζαχαροπλαστικής  και μαγειρικής έχουν κάνει «κατάληψη» στην ελληνική τηλεόραση λόγω της τεράστιας οικονομικής κρίσης που διανύουν τα MEDIA. 
Για να γυρίσουμε με τη βοήθεια της χρονομηχανής πίσω και συγκεκριμένα το 2001 στις 31 Μαΐου.
Λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι κάνει πρεμιέρα το πρώτο τηλεπαιχνίδι μαγειρικής στην Ελλάδα με τίτλο: «Στην Κουζίνα Ολοταχώς» με παρουσιαστή τον Ηλία Μαμαλάκη. Δύο επιτυχημένοι σεφ με τους αντίστοιχους παίκτες σε κάθε επεισόδιο συνεργάζονταν ώστε οι γευστικοί πειρασμοί τους να κατακτήσουν το κοινό. Μέσα σε είκοσι λεπτά, οι δύο παίκτες και οι σεφ έπρεπε να ετοιμάσουν συνήθως δύο γεύματα και το κοινό στο τέλος ανά εκπομπής επιβράβευε την καλύτερη ομάδα («Τομάτα» ή «Πιπεριά»). Η εκπομπή μας κράτησε συντροφιά μέσα από το Μεγάλο Κανάλι για τρεις τηλεοπτικές σεζόν με αρκετά ικανοποιητικά νούμερα τηλεθέασης στον πίνακα της ΑGB.

Βέφα Αλεξιάδου: Η αρχόντισσα της τηλεοπτικής κουζίνας
Την τηλεοπτική σεζόν 2003-2004 η εθνική μας τηλεμαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου κάνει τη μεγάλη μεταγραφή στην ελληνική τηλεόραση. Έπειτα από 12 συναπτά έτη στον ΑΝΤ1, αλλάζει τηλεοπτικό στέκι .Μέσα από τη συχνότητα του MEGA κάθε πρωί στις 10 παρουσιάζει συνταγές μαγειρικής για την ελληνίδα νοικοκυρά. Η εκπομπή έχει τίτλο «Τα μυστικά της Βέφας» και κοντράρεται επί δύο τηλεοπτικές σεζόν με τον «Πρωινό Καφέ» της Ελένης Μενεγάκη.

Τη σεζόν 2005-2006 από τον ALPHA, παρουσιάζει κάθε μεσημέρι στις 16.00 την εκπομπή «Στην κουζίνα με τη Βέφα» και στη συνέχεια τη σεζόν 2006-07 στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER -πάντα την ίδια ώρα- το «Μαγειρεύοντας με τη Βέφα».


http://www.alter.gr/html/images/ekpompes/vefa/vefa.jpg

Μετά όμως τη μη ανανέωση του τηλεοπτικού της συμβολαίου με το ALTER, στο τέλος της σεζόν ακολούθησαν εκπομπές όπως  Στην κουζίνα της Μαμάς, Τι θα φάμε Σήμερα, Νηστικό Αρκούδι, Στην Κουζίνα με τη Μυρσίνη Λαμπράκη, Food and the City, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.

Εκπομπές όμως που δεν κρίθηκαν και τόσο επιτυχημένες από τα μηχανάκια της AGB ήταν οι: Στην Κουζίνα με την Έστερ, Στην Κουζίνα , Νηστικοί Πράκτορες, που συνέχισαν ωστόσο για δύο έως τρεις τηλεοπτικές σεζόν λόγω χαμηλού budget.


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20080222/low/assets_LARGE_t_420_526886.JPG
Μπουκιά και Συχώριο
Ένα χρόνο μετά, τη σεζόν 2004-2005, ο Ηλίας Μαμαλάκης μας ταξιδεύει με νόστιμα φαγητά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το «Μπουκιά και Συχώριο» έγινε η αγαπημένη τηλεοπτική συνήθεια τα κυριακάτικα απογεύματα επί έξι τηλεοπτικές σεζόν. Η εκπομπή μαγειρικής απέσπασε τρία τηλεοπτικά βραβεία στα «Πρόσωπα» το 2005 και 2006 ως καλύτερο ντοκιμαντέρ ελληνικής τηλεόρασης  και για το καλύτερο τηλεοπτικό μοντάζ. Η σειρά των εκπομπών του Ηλία Μαμαλάκη με τα ταξίδια και τις αυθεντικές συνταγές του επίσης κατέκτησε την πρώτη θέση στο διεθνές γαστρονομικό φεστιβάλ «Gourmet Media World Festival», που έγινε στο Palais de Festival στις Κάννες, το 2006. Ήλθε πρώτο στην κατηγορία τηλεοπτικών μαγειρικών εκπομπών εν σειρά ανάμεσε σε 38 συνολικά εκπομπές απ’ όλο τον κόσμο.

Κάτι ψήνεται
Η εκπομπή που συνεχίζεται με επιτυχία στο κανάλι της Κάντζας έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2009 στις 20.00. To concept της εκπομπής είναι το εξής: 5 παίκτες από όλη την Ελλάδα μαγειρεύουν και διαγωνίζονται για 1.500 ευρώ μετρητά .Νικητής είναι αυτός που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία.

Εφιάλτης Στην Κουζίνα
Ο Έκτορας Μποτρίνι  μέσα από τη συχνότητα του ΑLPHA  «εισβάλλει» και φέτος  σε εστιατόρια και ταβέρνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και με την αθυροστομία του αλλάζει για τα καλά τα μυαλά στους ιδιοκτήτες.

Top Chef 

Master Chef-Top Chef
Την σεζόν 2010-2011 γίνεται η μεγαλύτερη ανατροπή στην prime time των δυο μεγάλων καναλιών . Μεταδίδονται reality εκπομπές μαγειρικής από το MEGA και τον ANT1.
Το Master Chef παρουσίασε τεράστιο ενδιαφέρον και προκάλεσε… πυρετό από 40 και πάνω στο κανάλι του Αμαρουσίου. Παρουσιάστρια του πρώτου Master Chef  η Ευγενία Μανωλίδου και του Top Chef η Νάντια Μπουλέ.
Ο τελικός του Master Chef χτύπησε κόκκινο στα νούμερα της AGB, με ποσοστό 54,6%  και νικητή το μετέπειτα μάγειρα της εκπομπής  «Πρωινό MOU» Άκη Πετρετζίκη. Στο Top Chef το οποίο από πλευράς τηλεθεάσεως ήταν μέτριο νικητής στέφθηκε ο chef Αθηναγόρας Κωστάκος, ο οποίος παρουσιάζει πλέον τη δεκάλεπτη εκπομπή μαγειρικής Cook Smart κάθε Σάββατο μεσημέρι στον ΑΝΤ1.

Η τεράστια επιτυχία που έκαναν οι εκπομπές μαγειρικής ανάγκασαν και τα υπόλοιπα κανάλια να προβούν σε αλλαγές κι έτσι ο ΣΚΑΪ ενέταξε εκπομπές μαγειρικής στο πρόγραμμά του (όπως Chef στον Αέρα με την Ελένη Ψυχούλη, Γεύσεις στη Φύση με τον Βαγγέλη Δρίσκα  και την -ολίγων ημερών- εκπομπή Μαγειρεύω Οικονομικά με τον Βησσαρίωνα Παρθένη.

Γλυκές Αλχημείες on air
Επί τέσσερα συνεχή έτη ο Στέλιος Παρλιάρος γέμιζε τα απογεύματα του Σαββάτου με γεύσεις και αρώματα από τις δικές του Γλυκές Αλχημείες στη συχνότητα του MEGA. Αυτό το Σάββατο στις 22.00 επανέρχεται δριμύτερος έπειτα από τη λύση συνεργασίας του με το κανάλι της Μεσογείων από τον ΣΚΑΪ. 


ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ